Sunday, 29 April 2012

Jurnalul din British Columbia



         
 

3.

În prima zi m-am dus la serviciu cu taxiul. Venisem cu două zile înainte, știam că există autobuz local dar habar n-aveam la care din cele două stații din fața blocului trebuia să aștept. Gary a fost desemnat, spre bucuria lui, să-mi prezinte Power and Recovery Plant, unde am fost repartizat, urmând ca peste 6 luni să trec mai departe la alt departament. Deci sub incidența noastră erau cele două boilere, cel principal cam de mărimea unui bloc cu cinci etaje, iar cel auxiliar ceva mai mic, împreună cu toate instalațiile aferente. Recovery Plant însemna fabrica de pregătire și recuperare a chimicalelor folosite în proces, de la imensul cuptor rotitor care producea oxidul de calciu folosit la regenerarea soluției de sodă caustică. Soda caustică împreună cu alte câteva „condimente” formau o soluție aproape transparentă numită White Liquor care se folosea la tratarea așchiilor de lemn în niște tancuri solide numite digester unde se producea separarea ligninei de celuloză. Deci mediul nu era deloc prietenos: sodă caustică, acizi, oxid de calciu, eliminări de hidrogen sulfurat din canale și uneori din recipientele care stocau câte ceva etc.

Gary era la 30 de ani, portughez la origini, vorbitor tare cu râs molipsitor, doritor de bârfă cu orice ocazie. Toată ziua mi-a arătat fabrica. L-am întrebat de câteva ori dacă e sigur că pe mine mă plătește cineva că stau și povestesc cu el. Bineînțeles, face parte din ceea ce se numește „orientation”. Ne-am plimbat din subsol unde era un zdrobitor care făcea o gălăgie infernală măcinând zgura de la boilere, până pe acoperiș unde am stat mai mult să admirăm  peisajul că nu ploua în acel moment și poate aveam norocul să vedem vreun urs Grizzly în depărtare. N-am văzut. În zona cuptorului care producea varul nestins era cald de nu te vedeai și o atmosferă irespirabilă din cauză că praful obținut era transportat mai departe spre proces pe bandă rulantă descoperită. Gary mi-a recomandat să nu transpir că varul se stinge pe piele și produce arsuri. Bineînțeles că am transpirat instantaneu.  La etajul trei al boilerului ne-am uitat prin ferestrele de vizitare la focul imens dinlăuntru. Era poate cea mai bună analogie a realității cu iadul.

Mai târziu am plecat spre lagună. Laguna era stația de epurare a apelor uzate. Mai exact apele rezultate din procesul de producție conținând o concentrașie bună de Black Liquor (adică White Liquor plus lignină și alte elemente extrase din lemn) erau tratate biologic și chimic pentru a deveni numai bune să fie deversate înapoi în râu. Vorba vine că erau numai bune... Tratarea biologică se făcea cu ajutorul unor bacterii care trăiau în apă, vreo 9 feluri diferite, care de care mai feroce și mai teribile pentru organismul uman provocând boala care distruge țesuturile. Unul dintre tehnologi care s-a înțepat din greșeală într-o sârmă din apă și nu a acordat atenția cuvenită, era o înțepătură doar, a făcut în câteva ore ceea ce doctorii aici numesc „Flesh eating disseas” și a trebuit să fie transportat de urgență la Vancouver unde mâna infectată a fost pur și simplu ciopârțită pentru a curăța mușchiul care murea cu o viteză demna de filmele SF. Plecând de la acel caz, lucrurile s-au aprins, lumea învață din greșeli, alt caz nu a mai fost înainte și nimeni nu știa că este posibil să se întâmple așa ceva, măsurile de protecție au fost create imediat, s-a trasat o clară atitudine față de negreala din bazine, adică nu era voie sub nici o formă să-ți atingă pielea. În caz că acest lucru se întâmpla, urma transport urgent la serviciile medicale și spalarea zonei timp de o jumătate de oră, apoi monitorizare pentru nu știu câte zile.
Pentru ca bacteriile să trăiască temperatura apei se menținea la 14˚C, așa că în timpul iernii, când era frig afară, pe lagună domnea timp de patru luni, din noiembrie până în martie, o ceață deasă care puțea îngrozitor, dând peisajului aspectul acela de film horor, în care urma ca un monstru, să zicem marin, ar urma să apară din apele întunecate la propriu.

Bazinele erau betonate iar orice descindere la echipamentele din bazine se făcea cu ajutorul unei ambarcațiuni vechi de vreo 40 de ani, mare și grea, de metal, cu motor Diesel în cală. Deasupra pe punte, pe lângă scaunul căpitanului, avea două dulapuri mari, în laterale, pentru scule, aparate etc, iar a partea din spate erau depozitate parâmele, căngile, lanțurile și alte chestii marinărești. Deoarece laguna ținea de zona noastră, bineînțeles că a trebuit să învăț să conduc barca. Excitant, mai ales când te trezești că trebuie să oprești și chestia aia pe apă nu are frâne.   Totuși nu am lovit niciodată nici un gard despărțitor sau malul betonat ca alții. Activitatea asta marinărească a mai însemnat pentru mine necesitatea specializării în noduri. Nord americanii au câteva zeci de noduri marinărești, câteva noduri de folosință uzuală, alte câteva zeci folosite exclusiv în pescuit etc.
Pe apa lagunei pluteau echipamentele care aruncau apa în sus pentru aerare și altele care aveau un rotor scufundat și agitau apa în diferite direcții. Aerisitoarele erau montate pe niște donațuri de metal, de vreo 3 metri diametru, ancorate cu cabluri de stâlpi și când funcționau arătau ca niște fântâni arteziene. Când iarna era mai grea înghețau total și deveneau niște blocuri de gheață.
Laguna, din punct de vedere a protecției muncii, crea furtunoase discuții de fiecare dată când echipa trebuia să descindă pe ape, iar în timpul iernii echipamentele se defectau des, echipele trebuiau să intervină des și niciodată nu era clar în caz de scufundare a bărcii care ar fi fost cel mai bun și mai rapid plan de intervenție pentru a salva pe cei de pe barcă, care între timp s-ar fi bălăcit în apele mâloase întunecate, pline cu bacterii feroce.

Cu toate acestea, în primăvară un stol de vreo 50 de rațe sălbatice veneau din sud și sălășuiau pe lagună întreg sezonul, scoteau pui care creșteau acolo zbenguindu-se nestingheriți  în apele mortale pentru ființa umană atât de vulnerabilă uneori. Bineînțeles că întreg stolul după un timp își schimba culoarea din cauza negrelii și a mâlului care uneori se ridica bolborosind și duhnind a hidrogen sulfurat. Iar după ce se înegreau nu mai prezentau nici un interes pentru vulpile și coioții care mereu dădeau târcoale.